Het Fries StraatFestival heeft dit jaar zes acts genomineerd voor de Van der Eems publieksprijs. De genomineerden zijn: PostOde van Compagnie DaaD, Despoot van Compagnie Mobil, When we cried confetti van MAN||CO, Bon Voyage! van Onderwater Producties, No Way Back van Duo Berlingo en Crêpe de la bête van Hirondelles. De prijs voor de leukste straattheatervoorstelling wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De publieksfavoriet krijgt zaterdagmiddag 26 mei om 17.00 uur op het Gouverneursplein de award uitgereikt.

Dit jaar vieren we een jubileum. We reiken voor de vijfde keer de Van der Eems publieksprijs uit. Weet je de eerdere winnaars nog? De kunstkappers van Cia Plaf? Het pratende huis van Eva van Welzenis en Willemijn Schellekes? De zandtekenmachine Blom? Of de DJ Frietmachine van Superhallo?

Het Franse freerun gezelschap La Fabrique Royale is dit jaar de hoofdact van het Fries StraatFestival op 25 en 26 mei in Leeuwarden. Deze freerunners horen tot de top van het internationale freerunnen en zijn nog nooit eerder in Nederland te zien geweest. ‘Ze freerunnen op daken en vliegen letterlijk van dak naar dak met een indrukwekkende precisie. Dit is een bijzonder spectaculaire act’, vertelt Léonie Dijkema, straattheaterprogrammeur van het Fries StraatFestival. ‘Ze spelen met de ruimte die ze hebben, op daken en aan gevels. Je zult Leeuwarden erna voor altijd anders bekijken.’ La Fabrique Royale arriveert op maandag 21 mei in Leeuwarden en is de hele week in de stad te zien. Deze act wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsschouwburg De Harmonie.

Het Fries StraatFestival trapt zaterdag 26 mei af met een grote theatrale parade met zowel lokale als nationale theateracts en dansgroepen. De parade start om 13.00 uur vanaf het Oldehoofsterkerkhof en gaat over de Nieuwestad naar het Gouverneursplein waar het zeventigkoppige orkest van Adje samen met de Leeuwarder zangeres en actrice Bertrie Wierenga het Fries StraatFestival begint met een unieke uitvoering van het lied Kijk eens wat ik kan.