Drie genomineerde acts voor Van der Eems Publieksprijs

Het Fries StraatFestival nomineert deze editie de DJ Frietmachine van Superhallo, Concrete van Krist Doo en Springtime van Hendrick-Jan ontmoet Merel voor de Van der Eems Publieksprijs. Het publiek kan zaterdagmiddag 27 mei tot 16.00 uur via stemformulieren stemmen op de leukste, mooiste of meest bijzondere straattheateract. De publieksfavoriet krijgt zaterdagmiddag 27 mei om 17.00 uur op het Gouverneursplein de award uitgereikt door stadskunstenaar Jamila Faber.

De Van der Eems Publieksprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. ‘Hiermee willen we het publiek meer betrekken bij het festival en de programmering. Door te stemmen, kunnen ze ons laten weten welke voorstelling favoriet is en daarmee invloed uitoefenen op de programmering van volgend jaar. De winnaar is volgend jaar namelijk opnieuw op ons festival te zien’, vertelt projectleider Margret Havinga. De Van der Eems publieksprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de grafische groep Van der Eems.

Genomineerden
De genomineerde voorstellingen zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria. ‘We willen in onze programmering continu blijven vernieuwen. Daarom hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen alleen voorstellingen in aanmerking te laten komen die vorig jaar in première zijn gegaan’, legt straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg uit. ‘Het zijn dit jaar drie hele verschillende acts. De DJ Frietmachine is een interactieve installatie, Concrete een levend standbeeld en Springtime is beeldend theater.’

DJ Frietmachine van Superhallo is de meest swingende aardappelinstallatie die er bestaat. Het is een interactieve installatie die meet, weegt en bekijkt of jij geaard bent. Als dat het geval is dan draait hij een plaat voor de aardappel terwijl die gefrituurd wordt.

Concretevan Krist Doo is een levend standbeeld die nieuwsgierig als hij is vanuit zijn betonnen wereld contact zoekt met de menselijke gevoelens. En dat zonder ook maar een vin te verroeren.

Springtimevan Hendrick-Jan ontmoet Merel is één grote versiershow, maar wel een erg lastige. Want hoe versier je een vrouw als je in een stalen constructie hangt? De twee personages draaien om elkaar heen en moeten veel moeite doen om bij elkaar te komen.

Op