Fries StraatFestival gaat terug naar twee dagen

De organisatie van het Fries StraatFestival heeft vanwege teruglopende financiën besloten het festival terug te brengen naar twee dagen, vrijdagavond en zaterdag. Van de overheden krijgt het Fries StraatFestival de komende twee jaar minder subsidie dan de afgelopen jaren. 'Met de huidige financiële stand van zaken zien wij geen kans om ook het zondagmiddagprogramma te vullen. Met steun van de horecaondernemers aan het Gouverneursplein kunnen we gelukkig de vrijdagavond wel in stand houden', vertelt projectleider Margret Havinga van het Fries StraatFestival. In 2017 is het festival op vrijdagavond 26 mei en zaterdag 27 mei.

Het Fries StraatFestival valt onder verantwoordelijkheid van Stadsschouwburg De Harmonie en krijgt jaarlijks subsidie van zowel Gemeente Leeuwarden als Provinsje Fryslân en wordt daarnaast gesteund door fondsen en sponsoren. ‘Wij zijn een gratis festival en kunnen niet zonder de steun van deze partijen', aldus Havinga. Provinsje Fryslân maakte eerder bekend dat het Fries StraatFestival een van de negen projecten is die de komende twee jaar financieel wordt ondersteund. ‘Natuurlijk zijn we erg blij en trots dat we bij die negen festivals horen die de komende twee jaar subsidie van de provincie en gemeente ontvangen', stelt Havinga. 'Maar het toegekende bedrag is substantieel minder dan voorgaande jaren. En dat was al het absolute minimum om drie dagen te kunnen programmeren. Gelukkig steunen de horecaondernemers op het Gouverneursplein, Hotel-Café 't Anker en Mukkes ons volop, zodat we de vrijdagavond kunnen behouden.' Vrijdagavond 26 mei en op zaterdag 27 mei kunnen bezoekers in de Leeuwarder binnenstad volop genieten van bijzonder, lachwekkend en ontroerend straattheater en fijne muziek.

Nieuwe samenwerking
Het Fries StraatFestival gaat dit jaar op het Oldehoofsterkerkhof de samenwerking aan met Leeuwarden goes Aircooled. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de Kever Club Fryslân. Havinga: 'Op het Oldehoofsterkerkhof zoeken we een verrassende combinatie tussen alle tentoongestelde kevers, straattheater en muziek.' Daarnaast werkt het Fries StraatFestival dit jaar samen met Hemels Festival dat op donderdag 25 mei op het Oldehoofsterkerkhof is. 'Door gebruik te maken van al het materiaal dat er al staat kunnen we meer doen voor minder geld.'

Het Fries StraatFestival bestaat sinds 1980 en is daarmee een van de oudste festivals van Leeuwarden. In de afgelopen acht jaar is het festival uitgegroeid tot een van de grootste straattheaterfestivals van Noord-Nederland en heeft het ook landelijk aanzien gekregen.

Het Fries StraatFestival valt onder verantwoordelijkheid van Stadsschouwburg De Harmonie. Naast Gemeente Leeuwarden en Provinsje Fryslân leveren het LOF, de Leeuwarder horeca, GV Audio, Grafische Groep van der Eems, Verno en Boven Holland Entertainment ook een grote bijdrage aan het Fries StraatFestival.

Op