Fries StraatFestival zeer geslaagd en ontzettend druk bezocht

backup

De organisatie van het Fries StraatFestival kijkt terug op een zeer geslaagde en ontzettend druk bezochte editie. Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag was het erg druk bij alle optredens. Verspreid door de Leeuwarder binnenstad waren er in totaal bijna 150 voorstellingen.

Een van de hoogtepunten was de voorstelling van danstheatergroep WOEST. Zij speelden hun voorstelling Leaving Normal op zaterdag en zondag. ‘Ze namen het publiek mee naar allerlei onverwachte locaties in de stad. De bijzondere locaties in combinatie met de intieme, verrassende, integere, humoristische, maar toch ook shockerende voorstelling zorgde voor wildenthousiaste reacties van het publiek’, vertelt straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg. Enthousiaste reacties waren er ook op de voorstelling van Ruut van Hooft, De Boxer met clown Baff, die eveneens twee dagen speelde. ‘Een meisje van twaalf uit het publiek liet weten dat ze dit nog een echt leuke clown vond, zo zie je ze tegenwoordig niet veel meer. Met zijn voorstelling vermaakte hij jong en oud. Sid Bowfin toonde zich dit weekend een echte rasartiest. Hij bouwde zijn voorstelling op met behulp van reacties uit het publiek, hierdoor was iedere show weer anders.’

Ook op muzikaal gebied waren er veel erg goede optredens. Dat begon op vrijdagavond met onder andere Thijs Boontjes en Inge van Calkar. ‘Zaterdagmiddag vermaakte Roel C. Verburg het toegestroomde publiek op de Nieuwestad met zijn humoristische liedjes. Dit leidde tot veel gelach. Zaterdagavond stond het Gouverneursplein bij zowel Causes als Liptease ontzettend vol. Het publiek stond tot ver op de Eewal. Een prachtige opkomst’, aldus muziekprogrammeur Titus van ’t Veer. ‘Zondag in de Prinsentuin was het ook genieten bij zowel Wine & Willow als Eriksson Delcroix. De laatste zorgde met de gelaagde composities voor een prachtig avontuurlijk optreden. Zondagavond op het Gouverneursplein verzorgde ook The Brahms een boven verwachting goed optreden.’

De organisatie is zoals gezegd zeer tevreden over het verloop van deze editie van het Fries StraatFestival en kijkt nu alweer uit naar de volgende editie van het festival in het laatste weekend van mei op 26, 27 en 28 mei 2017. De eerste act daarvoor is al bekend, de winnaar van de Van der Eems Publieksprijs van dit jaar. De zandtekenmachine Blom van Gijs van Bon is zaterdag door het publiek verkozen tot favoriet en speelt dus volgend jaar opnieuw op het Fries StraatFestival.

Het Fries StraatFestival wordt georganiseerd door Stadsschouwburg De Harmonie en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Provinsje Fryslân, LOF, Grafische Groep van der Eems, GV Stage Equipment, Verno Materieelverhuur en Arriva.

Op