Fries StraatFestival druk bezocht en zeer geslaagd

lafabrique900

De organisatie van het Fries StraatFestival kijkt terug op een zeer geslaagde en druk bezochte editie. Verspreid door de Leeuwarder binnenstad waren op vrijdagavond en zaterdag meer dan 120 voorstellingen. Ontzettend veel bezoekers hebben genoten van de voorstellingen van de Franse freerunners La Fabrique Royale. Bij alle vier locaties van de show was het erg druk.

De voorstelling Bon Voyage! van Onderwater Producties heeft zaterdagmiddag de Van der Eems publieksprijs gewonnen. ‘We zijn ontzettend blij dat jullie onze act zo leuk vonden en hebben nu al zin in volgend jaar.’ De winnaar van de Van der Eems publieksprijs mag volgend jaar weer op het Fries StraatFestival komen spelen. De prijs is om 17.00 uur uitgereikt door Dirk Bruinsma, regisseur en artistiek leider van de PeerGrouP

Het hoogtepunt was de voorstelling Zéro Degré van La Fabrique Royale op de Blokhuispoort, bij het Matahariplein, op Obe op het Oldehoofsterkerkhof en op de gebouwen rondom de Waag. ‘Iedere plek vertelt een bijzonder verhaal. De vier voorstellingen waren ook echt verschillend. De ene keer zat er meer dans in, de andere keer meer theater en spectaculaire sprongen’, vertelt Léonie Dijkema, straattheaterprogrammeur van het Fries StraatFestival. Een ander hoogtepunt was de PolderCoaster van Babok. ‘Een erg vrolijke en interactieve voorstelling waarbij twee mensen in een achtbaan stappen. Het publiek maakte de achtbaan en daarmee ook de toffe beleving. Ik vond ook Souvent je regarde le ciel van Compagnie Le Grand O bij de Haniahof erg mooi. Een intieme voorstelling waarbij de interactie met het publiek heel bijzonder was. Dat deze Fransen de Friese taal op een subtiele manier in de voorstelling hadden verwerkt gaf een extra dimensie.’ Dijkema noemt verder Do you want to be my friend? van Murmuyo en No Way Back van Duo Berlingo als hoogtepunten van het Fries StraatFestival . ‘Murmuyo weet als geen ander te improviseren. Je ziet dat mensen eerst een beetje afstand houden, maar voor je het weet ben je in de voorstelling gezogen. Hij maakte contact met iedereen. En No Way Back van Duo Berlingo was een vrolijke voorstelling voor jong en oud. Met alle blauwe kratjes was het een super mooi beeld en het was erg strak gespeeld.’

Muziek
Muzikale hoogtepunten waren Wiebe Kaspers, Handsome Poets, The Sweet Life Society, Mamihlapinatapai en Orgel Vreten ‘Wiebe Kaspers kreeg het met zijn band voor elkaar om het publiek op de terrassen van Kelder 65 en De Dikke van Dale uit de stoelen te krijgen voor een dansje, maar ze ook in alle stilte te laten luisteren naar intieme liedjes. De Handsome Poets speelden vrijdagavond met onverminderd enthousiasme het publiek plat bij Hotel-Café ’t Anker aan de Eewal’, vertelt muziekprogrammeur Titus van ‘t Veer. ‘The Sweet Life Society uit Italië slaagde er goed in om Leeuwarden te laten dansen. Feest was het ook bij Mamihlapinatapai, zowel op het podium op het Gouverneursplein als de set die ze op straat speelden bij het beeld van Anne Vondeling aan de Nieuwestad, onversterkt en tussen de mensen. Orgel Vreten was een knallende afsluiter.

Het Fries StraatFestival is een traktatie van Stadsschouwburg De Harmonie. Naast Stadsschouwburg De Harmonie leveren ook Gemeente Leeuwarden, Provinsje Fryslân, het LOF, de Leeuwarder horeca, GV Audio, Grafische Groep van der Eems, Verno en OV Media een grote bijdrage aan het Fries StraatFestival.

Op