Mobil & Casier Wint Van Der Eems Publieksprijs Op Geslaagd Fries StraatFestival

mobilcasierprijs

Straattheaterduo Mobil & Casier heeft met de act BV Natuur op zaterdag 25 mei de Van der Eems Publieksprijs gewonnen op het Fries StraatFestival. Op spectaculaire wijze daalde Vlaming Karel Casier via het dak af op het grote podium op het Gouverneursplein om zijn Nederlandse partner Aat Dirks te vergezellen en de prijs in ontvangst te nemen uit handen van Marijke van der Woude, de nieuwe directeur van Stadsschouwburg De Harmonie.

De zeer positieve uitslag spande erom, want alle vijf genomineerde acts scoorden gemiddeld hoger dan 4 van de 5 sterren bij het publiek. Mobil & Casier, die in hun act met een kraanwagen en stukken boomstam de natuur in een kunstwerk proberen te vatten met veel pijnlijke slapstick en fysieke comedy, waren uitgelaten over het winnen van de prijs en komen volgend jaar graag terug om hun nog spiksplinternieuwe act opnieuw te spelen in Leeuwarden tijdens de 40-jarige jubileumeditie. Facebook Livestream Prijsuitreiking

Terugblik
De organisatie kijkt tevreden terug op een prachtige editie van het festival. De nieuwe expedities op vrijdag met optredens van talentvolle theaterstudenten van D’Drive, singer-songwriter YVI en de Kunstmachine van Jan Herman de Boer waren snel volgeboekt, enthousiast ontvangen en daarmee een geslaagd experiment voor het Fries StraatFestival. Net als de zes ‘uitverkochte’ locatievoorstellingen van Troubamour op een geheime plek in de stad, een mooi woonhuis vlakbij de Blokhuispoort.

De zaterdag begon wat bewolkt, maar in de loop van de middag brak het open, scheen de zon volop en stroomde de binnenstad vol met enthousiast publiek. Er werden tranen met tuiten gelachen bij de drie Spaanse broers van Puntmoc en hun hilarische mimespel in de Haniasteeg. Verrassende interactie met het publiek was er bij het eveneens Spaanse Cia Moveo, toen de acteurs tegen het einde van de voorstelling het halve publiek met een luisterend oor tegen de grond had. Op het Wilhelminaplein was het doorlopend gezellig en druk met families met kinderen bij de programmering van Kunstkade en Circus Saranti.

Op de Nieuwestad kon je bijna over de koppen lopen en stond het bomvol rondom de theatershows. Ook bij muziekpodia en terrassen was het genieten van het zonnetje en een grote diversiteit aan bands. In de avonduren werd er bij de podia nog gedronken, gedanst en gefeest tot aan de afsluitende acts Splendid en The Sketchers, waarna het feest zich voortzette in de Leeuwarder kroegen en bij de afterparty in Neushoorn. Alles verliep op rolletjes en zonder calamiteiten dankzij de medewerking en inzet van vele vrijwilligers, crewleden, horeca- en programmapartners.

mobilcasier1
Foto's: Marc de Fotograaf

Op